Filme românești și sud-americane de succes în selecția TenarisCinelatino – ediția a 8-a

  • Festivalul de film susținut de TenarisSilcotub te invită la un program de proiecții inedite
  • Filme din România, Uruguay, Argentina sau Columbia vor fi proiectate, cu intrare liberă, între 2 și 4 iulie la sala „Barbu Știrbei”

CĂLĂRAȘI, 25 IUNIE 2019

Cel mai așteptat eveniment dedicat filmului din Călărași, Tenaris Cinelatino, revine, între 2 și 4 iulie, cu șapte proiecții a unor filme de succes din 5 țări . Evenimentul organizat de TenarisSilcotub invită cinefilii la descoperirea unor experiențe culturale unice, toate cu acces gratuit pentru întregul public.

Ultimul an a dus producții extraordinare atât în cinematografia românească, dar și în cea din zona latino, cu filme ce completează foarte bine mesajele de conexiune între culturi, de diversitate și autenticitate pe care încercăm să le transmitem către comunitățile noastre”, spune Codruța Hodrea, manager Relații cu comunitatea TenarisSilcotub, compania care susține acest eveniment devenit deja o tradiție în Călărași.

O poveste despre artă, prietenie și planuri la limita legii va deschide festivalul marți, 2 iulie, ora 20:00. Capodopera mea (Mi obra maestra, r. Gastón Duprat) este filmul câștigător al Premiului Publicului la festivalul de la Valladolid, o producție Argentina-Spania din 2018.

Ziua de miercuri, 3 iulie, pregătește nu mai puțin de 3 proiecții. De la ora 17:00, Maria, Inima României este un documentar pe care publicul de toate vârstele ar trebui să-l urmărească. Dezvăluind detalii prea puțin cunoscute din viața eroinei, filmul produs de John Florescu este cea mai amplă prezentare a Reginei: imagini video din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, restaurate și colorizate de unii dintre cei mai buni specialiști ai lumii, vocea Reginei, însemnările ei, relatări ale celor care au întâlnit-o și nenumărate detalii din trecut vor ieși la iveală în filmul proiectat la sala Barbu Știrbei.

Povestea apariției traficului de droguri în Columbia, relatată prin ochii unui indigen Wayuu în Păsări Călătoare, a impresionat criticii de film din întreaga lumea. O civilizație veche de mii de ani ajunge să fie coruptă de dorința unor câștiguri rapide, cu urmări care vor impresiona spectatorii. Filmul va începe la ora 19:00 și este de neratat în această ediție a festivalului.

Lansat recent, în deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Parking este programat de la ora 21:00, în cea de-a doua zi a festivalului. Cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu spune povestea lui Adrian, un poet din SângeorzBăi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, dar și actori români: Mihai Smarandache, Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet, Paul Cimpoieru.

Inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul medical din România acum trei ani, Să nu ucizi marchează debutul programului Tenaris Cinelatino joi, 4 iulie. De la ora 17:00, pornim alături de Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios, în luptă sa solitară împotriva sistemului, în care își riscă familia şi cariera pentru a descoperi adevărul.

O banală seară într-un bar, în care un avocat ajunge să fie agresat verbal de către un necunoscut, se transformă într-o complicată poveste plină de secrete, tăceri și crime. Rojo (R. Benjamin Naishtat) a impresionat juriul festivalului de la San Sebastian care a recompensat acest film cu nu mai puțin de trei premii importante, pentru regie, actor și imagine și are acum șansa să obțină și admirația cinefililor din Călărași, începând cu ora 19:30.

TenarisCinelatino se încheie, la ora 21:30, cu producția argentiniană El Angel. Inspirat din povestea reală a unui ucigaș în serie de doar 17 ani, care a fascinat Argentina, în anii 70, filmul probează, încă odată, că răul absolut se poate ascunde și în spatele celor mai albaștri ochi.

Festivalul TenarisCineLatino se află la cea de-a 8-a ediție și are loc în Călărași (2-4 iulie), Câmpina (6-7 iulie) și Zalău (9-12 iulie), cele 3 orașe din România în care TenarisSilcotub are activități de producție. TenarisSilcotub organizează acest eveniment alături de Fundația PROA, care are misiunea de a gestiona programele culturale ale Tenaris la nivel mondial, și Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, care organizează an de an Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Tenaris Cinelatino este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Călărași, Consiliului Județean Călărași și al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași.

Mai multe informații despre fiecare film din program vor fi publicate pe pagina de Facebook a companiei TenarisSilcotub.

*

Festivalul Tenaris Cinelatino este în concordanță cu sprijinul oferit de compania Tenaris unor festivaluri de film din diferite regiuni ale lumii, printre care Latin Wave în Houston, SUA și în Calgary, Canada; Cinelatino în Bergamo, Italia; Festival de Cine Latinoamericano în Monterrey, Mexic organizate împreună cu parteneri locali precum Muzeul de Arte Frumoase din Houston; Festivalul Internațional de Film Calgary; Festivalul Internațional de Film Bergamo; Festivalul Internaţional de Film Monterrey.

 

PROGRAMUL COMPLET AL PROIECȚIILOR
TenarisCineLatino, ediția a VIII-a

Călărași, 2-4 iulie 2019

INTRARE LIBERĂ!

Toate proiecțiile au loc la sala „Barbu Știrbei”

MARȚI, 2 IULIE

20:00 Capodopera mea / Mi Obra Maestra
dramă, Argentina/Spania, 2018

MIERCURI, 3 IULIE

17:00 Maria, inima României
documentar, România, 2019

19:00 Păsări călătoare / Pajaros de verano
dramă, Columbia/Danemarca/Mexic, 2018

21:30 Parking
dramă, România, 2019

JOI, 4 IULIE

17:00 Să nu ucizi
dramă, România, 2018

19:30 Rojo
dramă, Argentina/Brazilia, 2018

21:30 El angel
dramă, Argentina/Spania, 2018`

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Acest continut este protejat. Pentru mai multe detalii contactati un reprezentat al site-ului